Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Äggen håller längre än vi tror
 • påskäggNär äggen förvaras i kylskåp håller de i minst en månad efter bäst före-datum. Det visar en ny studie som beställts av Konsumentföreningen Stockholm (KfS), berättar de i ett pressmeddelande.

  Sverige tvingas ha samma datumregler på ägg som övriga EU, det vill säga 4 veckor från värpning till bäst före-datum. Men i Sverige förvarar de flesta äggen i kylskåp

  Studien som utfördes av Sveriges Lantbruksuniversitet visar att det inte finns några skillnader i smak och lukt mellan dagsfärska ägg och ägg som lagrats kylskåpskallt i åtta veckor, som är den tid studien pågick. Anmärkningsvärt är att detta även gällde de ägg som förvarades i rumstemperatur under studiens första 21 dagar. Hos dessa ägg hade dock gulan mist lite av sin spänst, skriver KfS.

  De kommer också med ett tips. Den som känner sig osäker kan kontrollera ägget genom att lägga det i en skål med vatten. Om ägget stannar kvar på botten är det okej. Om det flyter upp betyder det att de nedbrytningsprocesser som pågår i ägget har nått en punkt då ägget eventuellt inte är okej längre. Om det flyter är det säkrast att knäcka ägget och undersöka det – luktar det bra går det att äta.

  Men jag vill lägga ett förbehåll. Om äggen inte är färska blir det svårare att pochera dem, att göra förlorade ägg. Ska du vispa äggvita får du vispa längre tid med äldre ägg. Dessutom flyter äldre ägg ut mer när man steker dem. Annars är smak och övriga egenskaper desamma.

  Du ka ladda ner studien från KfS webbplats.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:56

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.