Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mycket bly i billiga smycken
 • Smycken Billiga smycken som säljs i Göteborg innehåller mycket höga halter av den giftiga tungmetallen bly. Det visar en kontroll som miljöförvaltningen har genomfört, berättar GP.

  Tolv lågprissmycken från sex affärskedjor har undersökts. De fanns till salu under maj månad i centrala stan. De flesta var blyfria, men tre smycken innehöll höga halter – i två fall klassas värdena som extremt höga.

  Halterna är hundra- eller tusentals gånger större än vad som tillåts i våra grannländer. Både Danmark och Norge har förbud mot bly i konsumentprodukter, den högsta tillåtna halten är 0,01 procent.

  Sverige har ingen sådan lag. Men Erik Gravenfors, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, är starkt kritisk till att de blyhaltiga bijouterierna säljs till allmänheten.

  – Jag tycker det är uselt av smyckebranschen, säger han.

  Föremålen är inte skadliga att ha på sig. Men det finns två andra risker: dels är blyet en miljöfara när smyckena kasseras, dels kan barn bli förgiftade.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:24

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.