Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bondeorganisation: Slut med billig mat!
 • Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca har skickat en deklaration om livsmedelspriserna till EU:s jordbruksministrar, berättar ATL.

  Copa-Copega konstaterar krasst att de stigande livsmedelspriserna beror på en enda sak, nämligen att produktionen inte håller jämna steg med efterfrågan. Detta beror i sin tur på åratal av låga priser på jordbruksvaror som resulterat i bristande investeringar i jordbruksverksamheter.

  Nu måste vi inse att eran med låga livsmedelspriser är över, menar Pekka Pesonen, generalsekreterare på Copa-Cogeca. Bönder måste få incitament och medel för att kunna producera och investera.

  – Det är något fundamentalt fel när hälften av de 860 miljoner hungriga i världen också är bönder, konstaterar Pekka Pesonen.

  I sin deklaration till EU-mötet i Bryssel listar bondeorganisationen en rad åtgärder som man vill se för att komma till rätta med matbristen. Överst på listan står rättvisa priser. Bönder måste helt enkelt få betalt så mycket att de får pengar över att investera sedan deras kostnader täckts, skriver ATL.

  Vi får nog se detta som en partsinlaga. I och för sig är det självklart att bönder ska få betalt för sitt arbete, men där är nog västerländska regeringar den största boven. Genom att subventionera jordbruksprodukter och sedan dumpa överskott på världsmarknaden, gör de stor skada.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 11:43

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.