Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Rot och Rut ska kollas hårdare
 • Skatter 10.07.2013

  Subventionerna för ombyggnads- och hushållstjänster växer. Under första halvåret i år var det nästan 900 000 personer som antingen byggde om hemma med hjälp av rot-avdrag eller köpte städtjänster med rut-avdraget. Det är en ökning med 45 000 jämfört med förra året, enligt uppgifter i Ekot.

  Men ändå är det få som utnyttjar, eller kan utnyttja, Rot- och Rut-avdrag. Endast 5,6 procent av befolkningen gjorde rot-avdrag under första halvåret. Ännu färre, 3,7 procent, gjorde rut-avdrag under perioden, enligt SvD. Man kan ju fundera på vilka det är och om vi alla ska subventionera för ett fåtal.

  Det har kommit fram uppgifter om fusk, framför allt med ROT-avdrag. Det är bara arbetskostnaden som är avdragsgill. Enligt Svt-programmet Uppdrag granskning förekommer det att materialkostnad skrivs som arbetskostnad. SvD uppger också att Skatteverkets Pia Blank Thörnroos säger att svenskarna blivit allt djärvare de senaste åren och nu försöker göra fler tvivelaktiga avdrag än innan.

  Men nu ska alltså Skatteverket skärpa kontrollen av personerna som ansöker om rut- och rot-avdrag i deklarationen.

  – Man måste förstå att 50 000 i rabatt på skatten är otroligt mycket pengar, och med det följer ett ansvar. Då vill det till att man har sina fakturor i ordning, och att det tydligt står hur stor arbetskostnaden är och hur den har räknats fram, säger Pia Blank Thörnroos, Skatteverket, till SvD.

  Finansminister Anders Borg vill skärpa kontrollen över rut- och rot-systemen, skriver TT.

  Även DN uppmärksammar SvD-artikeln.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 16:29

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.