Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Butikssvinn – inte bara stölder
 • Varje år brukar det komma uppgifter från handeln om svinnet i landets butiker. Mest uppmärksammat brukar vara hur mycket som stjäls. Så är det även i år, uppgiften slås upp stort av Svt, DN och TT. Uppgifterna bygger på en rapport från Svensk handel, med uppskattade uppgifter.

  Enligt rapporten uppskattas kunder stjäla för 4,4 miljarder kronor. Det interna svinnet, stölder som begås av personal och chefer, uppskattas i till drygt 1,6 miljarder kronor. Enligt Svensk handel motsvarar snatteribortfallet 1.290 kronor för varje svenskt hushåll.

  Men granskar man rapporten närmare är siffrorna ganska svajiga. TT skriver att rapporten bygger på en webbenkät till 6 771 av Svensk Handels medlemsföretag. Totalt medverkade 1 122 företag, eller 16,6 procent av de tillfrågade.

  Ska man tro rapporten är annat svinn ganska betydande. Administrativt svinn, det vill säga bokföringsmässiga fel, felväxling till kunder, produkter som inte går att sälja på grund av kvalitetsförsämring, med mera, uppgår till 3 miljarder kronor.

  Det är alltså en stor summa, hälften så mycket som de uppskattade stölderna. Om stölderna kostar 1.290 kronor för varje svenskt hushåll kostar det ”administrativa” svinnet 645 kronor. Troligtvis utgörs största delen av den summan av varor som slängs, ofta i onödan. Varorna kunde i stället säljas till ett lägre pris. Det vore kanske läge för butikerna att komma till rätta med den delen av svinnet.

  Visst stjäls det mycket i svenska butiker, men det slängs också mycket.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:48

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.