Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hur ska det gå med köttmärkningen?
 • Många svenska konsumenter vill veta hur djuret haft det innan dess kött hamnar på tallriken. Var är det fött och uppfött? Var är det slaktat och hur gick transporten till. Förhållandena och regelverken är väldigt olika i olika länder.

  Just nu är EU på väg att ta fram nya regler för hur köttet ska märkas och förslag ska läggas i december. Men de tänkta alternativen möter kritik. I stället för att lyssna på konsumenterna väljer EU-kommissionen att gå den europeiska köttindustrins väg, hävdar företrädare för den svenska köttbranschen på SvD:s debattsida. De ser märkningen som en ödesfråga för den svenska branschen.

  Frågan om märkning uppmärksammas även av Ekot.

  – Ja vi har ju jobbat för en ursprungsmärkning, därför att det ligger i både i svenska bönders intresse och svenska konsumenters intresse och allt däremellan. Vi är besvikna därför att några av de alternativ EU föreslår är egentligen inte en ursprungsmärkning, utan snarare att man döljer ursprung, eller gör det mer oklart, säger LRF:s ordförande Helena Jonsson till Ekot.

  Enligt förslaget ska visserligen stå var djuret är uppfött och slaktat, men med så få detaljer att det är möjligt att föda upp djur i ett land och sedan transportera det till ett annat för slakt, skriver Ekot.

  Jag kan inte annat än instämma i kritiken. Några gemensamma och heltäckande regler för djurhållning lär vi knappast få. Då är det viktigt med en heltäckande märkning.

  Uppdatering: Centerpartiet kräver fullständig ursprungsmärkning av gris, får, get och fjäderfä och har kravet som en profilfråga, skriver SvD i en artikel som även uppmärksammas av TT.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:18

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.