Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Varningskrav för leksaksmagneter
 • Från och med den 21 juli är det lag på att alla leksaker med magneter som barn kan svälja ska ha en varningsmärkning, enligt Konsumentverket. Kravet på varningen, som gäller inom hela Europa, kommer efter att flera allvarliga olyckor inträffat där barn har svalt magneterna.

  I USA och EU har ett stort antal allvarliga olycksfall rapporterats, varav ett dödsfall, där barn har svalt magneter. Istället för att komma ut den naturliga vägen dras magneterna mot varandra i magen vilket i de flesta fall lett till operation.

  Magneterna finns i olika typer av byggsatser, fiskdammar, dockset, pussel, tåg, experimentlådor och så kallade ”sjungande eller skallrande magneter”.

  – Att det nu finns en lag om obligatorisk varningsmärkning är ett steg i rätt riktning. Men både jag och regeringen vill nå fram till ett totalförbud inom hela EU för den här typen av leksaker, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör.

  Efter påtryckningar från bland annat Sverige har en process satts igång för att ta fram en EU-standard för hur magneter i leksaker ska få utformas. När standarden är klar, om cirka ett år, kommer alla magnetleksaker som inte lever upp till standardens krav att vara förbjudna inom EU.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:28

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.