Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » En kaffe mede tvättmedel, tack!
  • Kaffedrink Mjölken i många av landets kaffeautomater är rena tvättmedlet. För 37 år sedan orsakade miljödebattören Björn Gillberg en tv-storm när han tvättade skjortor i mjölkersättningsmedlet Coffee mate. Men fortfarande blandar de största leverantörerna samma sörja i ditt automatkaffe, berättar SvD.

    Det är Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor vid Konsumentföreningen Stockholm, som är i farten igen. Hon beslutade sig för att undersöka vad gräddpulvret i kaffeautomaten på jobbet innehöll. Hon kontaktade leverantören, Selecta.

    Då visade det sig att mjölken i själva verket är ett gräddersättningsmedel, en så kallad whitener, som inte har ett dugg med mjölk att göra. Den består mestadels av glukossirap, en billig sockerlösning som framställs från majs, vete eller potatis.

    -Jag blev väldigt förvånad när jag fick veta att det jag hällt i kaffet fyra-fem gånger om dagen de senaste åren är en sockerlösning med härdat fett och ett antal kemiska tillsatser, säger Louise Ungerth till SvD.

    Det här finns i Selectas whitener:

    • Glukossirap.
    • Härdat vegetabiliskt fett.
    • Mjölkprotein.
    • Stabiliseringsmedel E340 (kaliumfosfater).
    • Emulgeringsmedel E471 (mono- och diglycerider av fettsyror).
    • Emulgeringsmedel E472c (mono- och diglyceriders citronsyraestrar).
    • Klumpförebyggande medel E341 (kalciumfosfater).
    • Färgämne E160a (karotener, betakaroten).

    Miljödebattören Björn Gillberg skrockar när han får höra vad som finns i automatmjölken.

    -Det är samma grundprincip i detta som i det mjölkersättningsmedel som jag tvättade skjortor i för 37 år sedan. Det är elementär kemi, säger Björn Gillberg.

    -Man tar glukossirap och ett billigt vegetabiliskt fett. Det senare är en illaluktande grå massa som kommer i väldiga tankar. För att få fason på det tillsätter man färg och ett antal suspekta kemikalier som är ytspänningsborttagande och klumpförebyggande. Rent kemiskt är det samma sak som ett tvättmedel, säger han till SvD.

    Det är inte bara selectas automater som har den här sörjan. Allt gräddpulver är i princip likadant.Små tetror med högpastöriserad mjölk verkar vara ett bättre alternativ. Tur att jag aldrig tar grädde eller mjölk i kaffet!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:32

  • 2 Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.