Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bisfenolmätningar missvisande?
 • Det har kommit många larm om höga halter av plastkomponenten Bisfenol A, som misstänks vara hormonstörande, i blod hos olika grupper. Det har bland annat lett till att ämnet har förbjudits i nappflaskor och i barnmatsburkar.

  Men många mätningar kan vara missvisande, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Vetenskapsradion. Proverna kan ha förorenats och de halter som har uppmätts kan i själva verket komma från den labbutrustningen eller från damm.

  Det innebär nog att många tidigare studier måste göras om.

  Uppdatering: Livsmedelsverkets besked om missvisande mätningar har gett upphov till en ny debatt. Exempelvis publicerar DN debatt ett inlägg från fem medicinforskare. ”Vi är mycket kritiska till att Livsmedelsverket avfärdar riskerna med bisfenol A. Beskedet saknar vetenskapligt stöd. Bisfenol A finns i en rad vanliga konsumtionsvaror, och det råder stor osäkerhet om vilka nivåer som innebär hälsorisker”, skriver de bland annat.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:16

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.