Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Google tvingas ”glömma” sökresultat
 • Man brukar säga att om något hamnat på nätet kommer det att ligga där för evigt. Det kanske är sant, men nu kan en del uppgifter bli svårare att hitta. Det beror på ett utslag i EU-domstolen, där en spansk medborgare fått rätt i en tvist mot Google.

  Tvisten gäller en länk till en tidningsartikel, där det uppgavs att mannens hus lagts ut till exekutiv auktion på grund av obetalda sociala avgifter. Mannen ville ha länken borttagen eftersom uppgifterna var gamla, från 1998. Han hävdade att saken var överspelad sedan länge.

  Domstolen gav mannen rätt, med en allmänt hållen formulering och hänvisar till EU:s datadirektiv.

  Utslaget lär nog bara gälla privatpersoner och falska eller gamla uppgifter. Den som vill få uppgifter borttagna ska vända sig till sökmotorleverantören och den övervakande myndigheten, i Sverige Datainspektionen.

  Artiklar om domstolens utslag finns i Computer Sweden, Ekot, DN och från TT.

  Uppdatering: Nu har Google lagt upp ett formulär där användare kan begära att uppgifter tas bort.

  Hur man sedan ska ta hand om den flod av ansökningar som väntas komma in är dock oklart, skriver TT. Nyheten rapporteras även av P3 Nyheter.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:40

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.