Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Butiker säljer förbjudna kemikalier
 • Allmänt 30.07.2008

  Åtta av tolv butiker i Södertälje sålde otillåtna produkter när miljökontoret kontrollerade sortimenten. Liknande resultat blev det i de övriga tretton kommuner i Stockholms län som deltar i ett landsomfattande projekt tillsammans med Kemikalieinspektionen, berättar DN.

  På svarta listan finns färghandlar som säljer båtbottenfärger och byggvaruhus som saluför träskyddsmedel. Järnaffärer och stormarknader med myggmedel och råttgift i butikshyllorna hör också till regelbrytarna, likaså djur- och zooaffärer med otillåtna halsband mot fästingar.

  – Det här visar helt klart att riskerna är större än vi trodde. Vi borde prioritera tillsynen på det här området mer än vi gör i dag, säger Erika Nygren, miljöinspektör i Södertälje.

  Efter semestrarna ska Kemikalieinspektionen sammanställa resultaten från kommunernas inspektioner och ta kontakt med tillverkare och leverantörer. En slutrapport blir färdig våren 2009.

  – Butikerna ska vara uppdaterade på vad som gäller, men det kommer hela tiden nya bekämpningsmedel och det är inte alltid de vet vilka som är godkända, säger Eva Orsmark, en av de projektansvariga på Kemikalieinspektionen, till DN.

  Det trista är att vi konsumenter inte har en chans att hålla reda på vad som är förbjudet eller inte. Vi måste lita på butikerna.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 5:06

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.