Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nytt gränsvärde för glutenfritt kommer
 • Codex Alimentarius (se nedan) har antagit en ny standard för glutenfria livsmedel. Den nya standarden innebär till exempel att ett enda gränsvärde införs för begreppet glutenfritt – högst 20 mg gluten/kg saluhållen vara, meddelar Livsmedelsverket.

  Inom EU pågår nu arbete med att ta fram EU-reglerna på området. Tills de är klara gäller de gamla gränsvärdena på 20 respektive 200 mg per kg i Sverige.

  – EU-reglerna för livsmedel lämpliga för glutenintoleranta väntas vara klara senhösten 2008, och som det ser ut nu blir det en övergångstid på tre år, säger Kristina Sjölin, avdelningsdirektör vid Livsmedelsverket.
  Först då ändras de gränsvärden för glutenfritt som vi tillämpar i dag:

  • Ett för naturligt glutenfria livsmedel som är baserade på exempelvis majs, ris eller hirs där glutenhalten inte överstiger 20 mg/kg.
  • Ett för glutenfria livsmedel som är baserade på spannmål som reducerats i fråga om gluten, till exempel vetestärkelse, med en glutenhalt som inte överstiger 200 mg/kg.

  Den nya standarden innebär att ett enda gränsvärde införs för begreppet glutenfritt – högst 20 mg gluten/kg saluhållen vara. Gränsvärdet innebär en skärpning jämfört med standarden från 1981 och ska gälla både för produkter som är naturligt fria från gluten och produkter från vilka gluten avlägsnats.

  Fotnot: Codex Alimentarius är namnet på det regelverk för livsmedel som utarbetats inom FN:s ram under namnet Joint FAO/WHO Food Standards Programme.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:22

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.