Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyr el
 • Elmarknad 31.07.2008

  Kraftigt höjda kolpriser de senaste åren och en torr sommar höjer elpriset. Det höga priset på över 50 öre per kilowattimme väntas dröja kvar under hösten, spår analytiker enligt DN.

  Elpriset har skjutit i höjden och noterade ett pris på runt 55 öre per kilowattimme, kWh, i genomsnitt under juli. Det är en dubblering jämfört med i fjol somras och även högre än mars i år, då medelpriset låg strax över 40 öre för en normal elkonsument.

  En torr sommar, som i år, minskar trycket på vattendragen och gör att den extra elenergin måste köpas från bland annat tyska kolkraftverk. Kolpriset har ökat med nästan 600 procent sedan 2004 och ligger i dag på 40 dollar per ton. Dessutom påverkar priset på utsläppsrätter, menar Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på branschföreningen Svensk energi.

  – Tumregeln är att för varje euro i utsläppsrätt ökar elpriset med 0,75 öre. Dagens pris på utsläppsrätter på 25 euro per ton höjer alltså elpriset med nästan 20 öre, säger han.

  Sedan 1997 har totalpriset på el, inklusive skatter och avgifter, för en typisk villakund närmast fördubblats till nästan 120 öre per kWh, enligt energimarknadsinspektionen och DN.

  Att Vattenfall samtidigt rapporterar en rekordvinst måste vara en ren händelse! Får kunderna bonus då?

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 4:17

 • En Kommentar

  • T.Ruus skriver:

   Folket/Kunderna MÅSTE gör upprör mot detta EL kartell och dessa politiker som har en sån förakt för sin arbetsgivare att dom har tillåtit VÅR ifrastruktur utnytjas för att kamma hem ohyfsat stora vinster på medborgarnas bas behov,varmen i kylan och ljus i mörkret!

   Betala vad det kostar kan vi alla.Och bjuda på en rymligt vinst med återinvesterings möjligheter.Men förhödning ifrån snitt: .48kw tills 1.30kw ? FYYY!
   Tänk om bensin gick ifrån 12.40 tills 34 kr liter.
   Eller mjölk ifrån 8 tills 20 kronor liter!

   Detta är rena rån! Och pistolen(Vinter)riktas med politikerns goda min!

   I england har en national gas företag sänkt leverans priserna till alla kunder: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8497460.stm

   VI kan börja med att skicka epost till nuv. ansvarig statsråd närings ministern, maud.olofsson@enterprise.ministry.se!
   Ser denna länk för en god skratt: http://www.regeringen.se/sb/d/2415

   El presidente

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.