Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Lagändring slog mot fultaxi
 • Resor, Transporter 14.04.2015

  taxifilJag har flera gånger skrivit om så kallad fultaxi där friåkare tar ut rena ockerpriser. Det har varit ett problem, inte minst för turistnäringen. Resehandböcker och -tidningar har varnat att det gäller att se upp när man sätter sig i en svensk taxibil. Ändå har många, svenskar och turister, blivit blåsta.

  Men en lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet verkar ha gett resultat, berättar bland andra Ekot och DN.

  Ändringen, som jag skrivit om tidigare, går i korthet ut på att föraren i en taxi där högsta jämförpriset (kostnaden för en resa på tio kilometer som tar 15 minuter) överstiger 500 kronor, ska lämna en uppgift om högsta pris för resan innan den startar. Polisen har också kontrollerat att regeln följs.

  Det är tydligen poliskontrollerna som gjort att de flesta fulåkare sänkt sitt jämförpris till under 500 kronor. Då gäller regeln inte dem och de kan undvika tidsödande poliskontroller, och besväret med att bevisa att de informerat sin passagerare.

  Men det gäller fortfarande att se upp, ett jämförpris strax under 500 kronor är fortfarande dyrt. Här i Stockholm ligger normala jämförpriser under 400 kronor, oftast runt 350.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 18:23

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.