Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyr kredit på butikskorten
 • Det kan bli mycket dyrt att utnyttja den kredit du kan få på butikskort hos exempelvis Ica och Coop – upp till drygt 15 procent. Det uppmärksammas i en artikel i SvD.

  Icas kort är dyrast. Den som inte sätter in pengar i förväg får en räkning belastad med 9,95 procent räntan samma månad och efter köpmånaden ligger räntan alltså på 15,45 procent, skriver SvD. Sätter du in pengar i förväg får du noll procents ränta. En ganska rejäl räntemarginal!

  Coops kort ligger lägre, men är fortfarande dyrt. Inlåningsräntan på Coop är marginell, 0,1 procent medan räntan på krediten ligger på 9-12 procent, enligt SvD.

  Tidningen har fångat upp några kritiska kommentarer.

  – Precis så här fungerar kortvärlden. Marginalerna är groteska. Det som var ockerränta tidigare, runt 6 procent, har de nu dubblerat och kommer undan med det, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till tidningen.

  Men det är svårt att veta var gränserna ligger. Lagstiftningen om ocker är mycket föråldrad och varje fall måste prövas rättsligt. Det visar inte minst de många fallen av fantasiräntor som sms-lånen har. Hittills har inget sådant fall prövats rättsligt.

  Uppdatering: Efter SvD:s artikel och kraftig kritik meddelar Ica nu att man sänker räntorna, berättar SvD. ”Vi har beslutat att Ica-banken sänker räntan på Ica-kundkort med kredit under andra köpmånaden från 15,45 procent till 9,95 procent”, skriver Ica-bankens vd Marie Halling i ett mejl till SvD.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:09

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.