Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bra åt för bär
  • Landets bärodlare kan se tillbaka på en lyckad säsong, med riklig tillgång på jordgubbar och hallon, skriver TT Även hösthallonen lovar gott – och på längre sikt är amerikanska jätteblåbär på frammarsch.

    – Vädret har varit suveränt i år. Enstaka odlare drabbades visserligen svårt av markfrosten i maj, men i det stora hela tror jag att de flesta är nöjda, säger Calle Ericsson, jordgubbsodlare och ordförande i bärsektionen på Gröna Näringens Riksorganisation (GRO).

    Årets jordgubbssäsong bjöd på stora mängder av hög kvalitet – även om det såg hotfullt ut när sommaren var som hetast.

    Årets sista sommarhallon skördades i Småland i förra veckan. Inom några veckor kommer hösthallonen. Även där är utsikterna goda.

    – Det ser ut att bli rikligt med hösthallon, under förutsättning att vi får en mild, varm och solig höst, säger Malin Joäng på LRF konsult.

    När det gäller vinbärssäsongen i norr är det för tidigt att dra några slutsatser, eftersom den inleds först om några veckor.

    Hallon, som varit ordentligt i ropet på senare år, får räkna med konkurrens framöver. Nästa stora produkt med bärkraft är, enligt branschens experter, amerikanska jätteblåbär.

    – Vi ser en helt klart ökande marknad för amerikanska blåbär, inte minst till följd av ett ökat hälsomedvetande hos konsumenterna. Efterfrågan är större än tillgången så där finns goda möjligheter för odlarna att tjäna pengar, säger Malin Joäng till TT.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:51

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.