Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Databas över klimatsmart mat
  • Institutet för livsmedel och bioteknik (SIK) specialgranskar matvaror för att skapa en kunskapsbank som kan leda till en klimatmärkning, rapporterar TT.

    SIK ska under tre år skapa en kunskapsbank över hur klimatsmarta livsmedel i svenska butiker är. Redan i dag finns 140 produkter i databasen.

    – Vi ska göra en förenklad beräkningsmetod så att livsmedelsföretag, handelsindustrin och råvaruproducenter enklare och snabbare kan få fram vad de behöver göra för att bli mer klimateffektiva, säger Thomas Angervall, projektledare på SIK, till TT.

    SIK ska bland annat specialgranska hur socker, sylt, importerad frukt och grönsaker, wokgrönsaker, asiatisk kyckling och bulgur påverkar miljön, från produktion till avfall. Vissa varor, som färdigmat, innehåller mängder av ingredienser som alla måste tas hänsyn till och kartläggningen är tidskrävande.

    Kvalitetsmärkningen Svenskt Sigill och Krav har redan föreslagit en separat klimatmärkning som börjar användas våren 2009.

    – Vi måste börja någonstans. Att inte ta upp det starka konsumentintresse som finns känns mycket felaktigt, säger Sören Persson, vd på Svenskt Sigill till TT.

    Det har varit trögt för klimatnärkningen av mat. Framför allt har handeln protesterat då de anser att ytterligare en märkning bara förvirrar för kunderna. Introduktionen av märkningen har dröjt. Vi får väl se vad som händer.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 16:00

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.