Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Banker mörkar kortbedrägerier
  • kreditkort Avancerade kortbedragare har lyckats göra falska bankkort genom att manipulera kortterminaler i butiker, berättar DN. De har både lyckats kopiera magnetremsan och komma över koderna till korten. Men banker och kortföretag talar ogärna om vilka möjligheter bedragarna har.

    Stefan Bergelind, vd på Swedbank Babs, ett av de företag som erbjuder butikerna inlösen från terminalerna, menar att kunderna inte behövde vara oroliga. Han sade till DN att det inte finns något känt fall där bedragarna har lyckats använda informationen i terminaler för bedrägerier.

    Men det finns flera dömda kortbedragare i Sverige. År 2006 dömdes en liga från Rumänien som hade kopplat en mycket avancerad utrustning till en kortterminal i en butik i centrala Göteborg. Just i Rumänien finns det flera ligor som har den tekniska kunskap som krävs för att begå den här typen av brott.

    Statens kriminaltekniska laboratorium får varje år in 15-20 fall som handlar om skimning, alltså olaglig kopiering av kortens information. En stor del av fallen kommer dock aldrig till SKL utan stannar hos den lokala polisen.

    Tidigare var det framför allt bankomater som utsattes för skimning. Ligorna satte upp en extra avläsare där kunderna stoppar in sina kort och en kamera som registrerade tangentbordet där koderna slås in.

    På senare tid har det dykt upp fler fall där kundterminaler inne i butikerna och även bensinautomater har blivit utsatta.

    – Vi har också sett utrustning för att läsa av terminalerna på distans, berättar Sabine Rütten, informationsansvarig på SKL till DN.

    Bankerna brukar normalt sett ersätta de drabbade kunderna, men ibland kan det vara besvärligt att få ersättning. Sydsvenskan berättar om ett fall.

    Christopher Olssons sparpengar gick upp i rök. Men trots att de spårats till en känd bedragare, vägrar Swedbank att ersätta honom. Anledningen: Banken menar att han lämnat ifrån sig sina bankkoder.

    Trots att polisen utreder ärendet som bedrägeri, vägrar alltså Swedbank att betala ut pengarna. Istället säger banken att den avvaktar polisens utredning och står under tiden fast vid att det är Christopher Olsson som måste ha lämnat ut koderna.

    För Christopher Olsson lär det dröja innan han får tillbaka sina pengar. Först måste polisen bli klar med sin utredning, därefter får han kräva tillbaka dem av bedragaren. För bankens åsikt står fast, de kommer aldrig att betala tillbaka några pengar, hälsar bankens säkerhetschef Göte Runesson via Sydsvenskan.

    Vi får väl se hur det går i det här fallet, där ord står mot ord.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 4:59

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.