Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Webbläsarna som registrerar vad du gör
  • Internet 11.09.2008

    Microsoft gör en Google och sparar all information du matar i din webbläsare, skriver Metro. Trots att Googles webbläsare Chrome fått utstå hård kritik för att den loggar i princip allt så gör nu Microsoft likadant i nya Internet Explorer.

    Båda webbläsarna har en funktion som föreslår webbplatser som liknar den du surfat till. För att detta ska fungera registreras allt du gör och skickas till Microsoft respektive Google. Att funktionen i första hand kommit till av kommersiella skäl råder det inte något tvivel om. Helt klart får företag betala för att komma högt upp på ”förslags”-listan.

    Men vad företagen sedan använder uppgifterna från din webbläsare till är höljt i dunkel, likaså hur länge uppgifterna sparas. Microsoft talar visserligen om, i sitt licensavtal, att uppgifterna sparas i ”marknadsföringssyfte”, men mer vet vi inte.

    Funktionerna går att stänga av både i Chrome och Internet Explorer, men är aktiverade när webbläsarna installeras, enligt Metro.

    Jag var visserligen nyfiken på att prova Goggles webbläsare men det är knappast aktuellt längre. Likaså har jag sedan länge valt bort IE, men då främst av säkerhetsskäl. IE liknar ur säkerhetssynpunkt en schweizerost med alla sina hål.

    Får jag rekommendera en övergång till Firefox, en öppen programvara som dessutom är gratis. Den har jag använt i flera år. Då kan du dessutom, med hjälp av ett tilläggsprogram (plugin), stoppa all irriterande flash-reklam.

    Även Computer Sweden och TT har artiklar om detta.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 15:44

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.