Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » McDonalds leksaker kan skada hörseln
  • Allmänt 12.09.2008

    McDonald’s nya ljudleksak avger ett ljud på 115 decibel. Det är högt över Socialstyrelsens övre gräns för barn, avslöjar DN.

    – Detta är absolut olämpligt för barn och helt obegripligt, säger docent Björn Hagerman vid Karolinska institutets laboratorium för hörselteknologi.

    Leksakerna liknar mobiltelefoner och kan tryckas mot örat, men de är inte tänkta att se ut som mobiler utan att fästas i ett bälte, enligt Claes Eliasson på McDonald’s Sverige.

    Företaget har testat leksakerna 25 centimeter från huvudet och uppmätt 79 decibel, enligt DN.

    Inte tänkta att tryckas mot örat? Då får väl Ronald McDonald gå runt och kolla att ungarna inte gör det. Saknar de tankeförmåga på McDonalds?

    Leksakerna i Happy Meal är för övrigt oftast skräp. Mina barn har tröttnat på dem för länge sedan.

    Även TT refererar avslöjandet i DN.

    Uppdatering: Nu har SvD kommit med en egen artikel efter DN:s avslöjande.

    Uppdatering: Uppmärksamheten gör att McDonalds beslutat dra in de aktuella leksakerna.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:08

  • En Kommentar

    • Andreas skriver:

      Systembolagets ”leksaker” (läs: valfri produkt) kan skada en människas inre organ, om man gör som man måste göra med den här leksaken för att den ska bli skadlig – använder den på ett sätt som den inte är gjord för att användas på. Samma sak gäller leksaksförsäljare, godisbutiker, IKEA och elektronikbutiker. Man stoppar inte försäljningen av brödroster trots att dessa kan döda en människa om man rostar bröd i badkaret. Men McDonalds är ondskan! Klart de vill skada barn som självklart kommer att trycka leksaken mot örat precis hela tiden…

      Med det sagt så tycker jag att McDonalds gör rätt som drar tillbaka prylen. Det är inte bra för barn att luras att lyssna på kommersiell musik från gammaldags skivbolag. Sugababes som är exemplet i artikeln, har ett budskap som inte är speciellt barnvänligt. Då är till och med friterade potatisstrips nyttigare!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.