Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hur ekologisk är ekomjölken?
  • Bristen på skånsk ekologisk mjölk gör att Skånemejerier i höst köper ekologisk mjölk från Gävle. Det innebär att den ”gröna” mjölken måste transporteras i åttio mil, berättar Sydsvenskan.

    – Inte klimatsmart, tycker Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

    Efterfrågan på ekologisk mjölk ökar, men produktionen stiger inte i samma takt. Det har lett till brist på ekologisk mjölk.

    För att råda bot på bristen har Skånemejerier beslutat att vända sig norrut. I höst köper man därför in ekologisk mjölk från ett mindre mejeri i Gävle. Varje vecka körs 15 000 liter mjölk till Skåne. Skånemejerier skulle egentligen behöva 30 000 liter i veckan.

    Även Arla har problem. Deras brist på svensk ekologisk mjölk gör att bolaget i höst också måste vända sig till producenter längre bort. Arla köper mjölk från danska bönder som transporteras till bolagets anläggning i Göteborg. De senaste veckorna har volymerna av den danska ekologiska mjölken uppgått till drygt 35 000 liter per vecka, vilket är tre procent av den totala mängden ekologisk mjölk Arla producerar.

    På Naturskyddsföreningen är man kritisk.

    – Det är ett jättemisslyckande att Skånemejerier tvingas vända sig så långt bort för att få tag på ekologiska produkter, säger Svante Axelsson, till Sydsvenskan.

    Man kan fundera över hur ekologisk den här mjölken är. De krav som ställs för att mjölken ska få kallas ekologisk innefattar inga som helst krav på transporterna. Den kan färdas fem varv runt jorden och fortfarande kallas ekologisk. Det kanske är dags att ändra på det, men det skulle nog EU betrakta som ett handelshinder!

    Även SvD har läst Sydsvenskan.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 14:56

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.