Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Miljöbilsreklam anmäls av Greenpeace
 • Om en cigarettillverkare skulle marknadsföra cigaretter med mindre nikotin som hälsocigaretter skulle nog en och annan reagera. Men inte när biltillverkare marknadsför mindre utsläpp som miljövänligt, tycker Greenpeace läser jag i GP.

  Greenpeace anmäler 25 biltillverkare till Konsumentverket, bland andra Saab och Volvo. Organisationen vill förbjuda ord som miljövänlig i reklam för bilar.

  Miljöorganisationen vill att Konsumentverket, eventuellt i samarbete med Marknadsdomstolen, ska granska generella miljöpåståenden i marknadsföring av bilar och att det ska leda till att den typen av reklam förbjuds.

  Trots att Konsumentverket redan tidigare beslutat om förelägganden för vilseledande bilreklam i vissa fall verkar ingen förbättring ske, anser Greenpeace enligt GP.

  Det ligger onekligen något i vad de säger. Och miljöbilsreklamen har ju diskuterats tidigare, till exempel i Dina Pengar.

  Det finns två krux med luddig miljöbilsreklam, skriver tidningen. Det ena är att biltillverkarna blivit fenor på att kryssa runt de begrepp som faktiskt är förbjudna, som ”grön”, ”miljövänlig”, ”miljösäker”, ”skonsam mot miljön”, ”naturens vän” och ”ozonvänlig”. Istället framvaskas formuleringar som ”den snålaste miljökämpen” och ”Sveriges miljösnällaste småbil”.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 12:34

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.