Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KO stämmer lånebolag
  • Konsumenombudsmannen, KO, gör ett nytt försök att komma till rätta med snabblånebranschen. Lånebolaget Ferratum stäms för sina höga avgifter, enligt ett pressmeddelande. Även GP, som intresserat sig för snabblånen, har en artikel om saken.

    Hos Ferratum kan man låna från 1 000 kronor och upp till 4 000 kronor. Lånen marknadsförs som ”räntefria”, men istället tas en avgift ut som varierar beroende på lånets storlek. Ju högre lån, desto större blir avgiften.

    På Ferratums hemsida finns ingen information om vad avgifterna avser. Men i ett svar till KO skriver bolaget att avgifterna går till att täcka bolagets kostnader för, till exempel, upplåning, fakturering, kreditprövning, kontorslokaler, personal och marknadsföring.

    Enligt konsumentkreditlagen får inte kostnader tas ut om företaget inte haft motsvarande kostnad för den enskilda krediten.

    – Det är därför inte tillåtet att finansiera en hel kreditrörelse med denna typ av avgifter. Detta klargjordes av Marknadsdomstolen i en dom från den 30 januari i år. Men nu vill jag även få prövat exakt vilka kostnader det är som bolagen får täcka genom avgifter för krediter, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman.

    Vi får se vad som händer i marknadsdomstolen. Det måste bli ett slut på ockret och utnyttjandet av svaga människor! Att regeringen ännu inte tagit itu med oskicket är en skandal!

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:38

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.