Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Närproducerat är inne!
 • Jag gillar närproducerat. Det är viktigt för mig att kunna se producenten i ögonen, om jag vill, och veta var maten kommer ifrån. Jag ska kunna kolla hur produktionen går till. För mig känns det också viktigt att veta att min mat inte har färdats över halva jordklotet i onödan. Jag är fullt medveten om att vi inte kan producera alla varor här hemma, men lägg märke till orden ”i onödan”.

  Men det finns undantag, och då tänker jag på kvalitet. Jag vägrar köpa det fabrikspackade kött som säljs i många butiker. Jag vägrar också köpa det magra och smaklösa kött som kockarna kallar för ”blankt”. Många gånger häller utländskt kött en bättre kvalitet än det svenska. En namnkunnig kock som jag pratade med påstod att skillnaden berodde på att svenska djur ofta slaktades för tidigt. Ett vackert marmorerat och smakrikt kött hittar man bara hos äldre djur.

  Men åter till det närproducerade. Jag tycker att jag ser fler och fler tecken på att svenska konsumenter tycker det är viktigt med närproducerat. Under de senaste dagarna har jag hittat två.

  Det första gäller protesterna mot bytet av leverantör av mejeriprodukter hos Citygross, Staffanstorp i Skåne. Kedjan hade bytt till Arla i stället för Skånemejerier. Vettlöst med långa transporter, tyckte de som protesterade.

  Mitt andra tecken är att det finns efterfrågan på närproducerat kött. Saken diskuterades på den nyligen avhållna köttriksdagen, berättar ATL.

  En konsultrapport som LRF beställt visar att konsumenter efterfrågar mat som producerats i deras närhet och att denna efterfrågan kommer att öka.

  I dagsläget är tillgången mindre än efterfrågan och de stora livsmedelskedjorna försöker med egna lösningar på temat närproducerat.

  För att inte överlåta allt till handelskedjorna gäller det för bönderna att mer bli entreprenörer.

  – Handlarna vill ha nya kontakter men det ska vara problemfritt, berättade Erik Svenson som gjort rapporten åt LRF skriver tidningen.

  Men det finns en stor propp när det gäller närproducerat, och den heter EU. Vid offentlig upphandling får man inte ställa krav på att det man köper ska vara närproducerat. En producent i andra ändan av EU ska ha samma möjligheter som en producent nästgårds. Transportavstånd får inte vara ett villkor.

  Vettlöst, tycker jag. Det är en av anledningarna till att jag är EU-skeptiker. En skolmatsal ska ha samma möjligheter att välja närproducerat som pizzerian på hörnet!

  Inlägget är pingat till Intressant.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 6:40

 • En Kommentar

  • Linus skriver:

   Hej!

   Ja detta är äntligen en starkt växande konsumentrörelse som du beskriver. När stressade stockholmare väljer att prioritera att köa 25 minunter för att få köpa några tomater från Tibble på Bondens egen marknad på Katarina bangata, då är det viktiga grejer vi snackar om.

   Offentliga kök som upphandlar mat kan ställa krav på att maten skall vara producerad enligt svensk djurskyddslag och 12 kap i MIljöbalken om miljöhänsyn i jordbruket, det godkänner EU eftersom EU godkänner att vi har våra egna miljölagar som går längre än EU:s ramdirektiv. Ställer man detta krav i upphandlingen kommer man garanterat närmare maten och maten kommer närmare ifrån!

   Bästa hälsningar

   Linus Bäckberg

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.