Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Många klagar på bostadsavtal
 • Rekordmånga köpare klagar på byggjättarnas avtal för nya bostäder. Klagomålen på byggbolagens avtal för nya bostäder strömmar in till konsumentverket. Sedan den första oktober har hela 40 personer hört av sig bara till konsumentvägledarna i Stockholm, läser jag i DN.

  Bostadskris. Svårigheter att sälja den gamla bostaden. Nej till nytt bostadslån. Det är några av de vanligaste skälen till att allt fler personer försöker dra sig ur sina förhandsavtal om köp av nybyggda bostäder. Men många känner sig lurade när de inser hur höga skadestånden kan bli. I vissa fall rör det sig om miljonbelopp.

  – Det här är en ny fråga. Byggbolagen har inte gett ordentlig information till kunderna, säger Stina Johannesson, konsumentvägledare i Stockholms stad.

  De flesta kunder förstår att de förlorar handpenning på cirka 100 000 kronor om de drar sig ur. Men många kunder har inte förstått att de även måste betala mellanskillnaden om bostaden inbringar ett lägre pris när den säljs vidare. Problemet har blivit vanligt sedan priserna på bostadsmarknaden börjat falla, skriver tidningen.

  Det verkar alltså dels som om köparna inte brytt sig om att lusläsa avtalet, innan de skrev på. Det kan jag inte förstå, ett bostadsköp är väl en av de största affärerna man gör som privatperson. Dessutom trodde jag att man alltid villkorade ett nytt avtal med förutsättningen att man kan sälja sin gamla bostad, och få nytt lån. Jag tror tyvärr att de klagande köparna får svårt att klara sig undan en rejäl smäll!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:14

 • 3 Kommentarer

  • Daniel skriver:

   Ur avtalssynpunkt verkar det inte vara någon tvekan om att byggbolagen har rätten på sida. Frågan är dock om de vågar hävda denna rätt och driva in de belopp det kan bli frågan om. Lär bli svårt att sälja nya lägenheter i denna marknad när presumtiva kunder dessutom ser hur byggbolagen ruinerar befintliga kunder.

  • Kajsa skriver:

   Jag håller delvis med dig. Har själv köpt nyproducerat och jag räknade inte med att prisläget skulle vare sig gå upp eller vara stabilt, därför känns det lugnt för mig. Däremot kan jag säga att det inte står ett ord om skadestånd eller extrakostnader i mitt avtal. Det är mkt kort, och står endast att jag förbinder mig att förvärva hos bostadsrättsföreningen si och så, samt att jag erlagt handpenning á 10%. Vad som händer om jag inte håller min del av avtalet framgår inte.
   Det är heller inte möjligt att få en sådan klausul om att man endast köper ifall man lyckas sälja det gamla- ännu. Detta kan ju förändras i framtiden. Men då jag tecknade mig o betalade 10% var det 1,5 år innan tillträde och ev försäljning av den gamla lgnheten, och ngn klausul ang framtiden fanns inte. Däremot tror jag att många räknade iskallt med att priserna bara skulle fortsätta stiga.
   Eftersom jag flyttar in i min lägenhet och är en del i bostadsrättsföreningen oroar jag mig snarare för att många ska dra sig ur av skälet att det då är bostadsrättsföreningen som driver processen mot de som bryter avtalen. Känns inte kul!

  • Göran Hansson skriver:

   Svar på Kajsas inlägg 2008-12-22, 10:28. Skadeståndskravet vid kontraktsbrott behöver inte anges i kontraktet utan följer av allmänna avtalsrättsliga principer. Kontrakten kan ibland synas ensidiga men det beror ju på att de är ensidigt upprättade av den ena parten nämligen säljaren. Lösningen vore att en kunnig oberonde part upprättade avtalen men detta kostar, alternativt kan man tänka sig att standardavtalet upprättas av någon myndighet.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.