Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Var femte hushåll saknar ekonomisk buffert – men antalet miljonärer ökar
  • Privatekonomi 28.06.2007

    pengaburkVar femte hushåll anser att de inte kan hantera en oförutsedd utgift på 20 000 kronor. Det visar en undersökning som presenteras av Finansinspektionen. Även DN har en artikel om saken. Undersökningen bygger på intervjuer med 1 019 personer.

    Trots att var sjätte hushåll råkat ut för en kraftigt minskad inkomst är det endast en tredjedel som har beredskap för detta. Två tredjedelar uppger att de inte har någon plan för om inkomsten skulle långvarigt och kraftigt sänkas. Närmare tio procent har svårt att få pengarna att räcka, har sällan eller aldrig pengar över och utnyttjar ofta krediter. När pengarna tar slut för dessa hushåll, använder 39 procent kreditkort och 28 procent lånar av bekanta.

    Å andra sidan ökar antalet dollarmiljonärer i Sverige starkt, rapporterar både DN och SvD. Utvecklingen beror på en kraftig börsuppgång och en fastighetsmarknad på full gas. Avskaffad fastighetsskatt lär inte göra antalet färre.

    De båda nyheterna får mig att fundera. Uppenbarligen ökar klyftorna i Sverige – är det ett sådant samhälle vi vill ha?

    Andra bloggar om: , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:59

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.