Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » SJ får konkurrens – till fasta priser
  • Priser, Resor 12.01.2009

    SJ:s biljettsystem med rörliga priser har fått mycket kritik. Att det är krångliigt fick jag själv erfara när jag nyligen var tvungen att ta tåget ner till Östergötland. Men nu har SJ fått konkurrens, läser jag i SvD, och till fasta priser.

    SJ konkurrens på tågsträckan Göteborg-Malmö-Köpenhamn. Sex länstrafikbolag har gått samman och kommer under namnet Öresundståg att dagligen ha flera avgångar på sträckan.

    På samtliga avgångar blir det ett fast pris – biljetten mellan Göteborg och Malmö kostar till exempel alltid 284 kronor oberoende av när den köps.

    Det innebär att SJ:s biljettsystem, med rörliga priser som blir dyrare ju närmare avresedagen kommer, nu utmanas. Systemet har tidigare fått hård kritik av SvD.se:s läsare och i kommentarer och bloggar har resenärer uttryck sin frustration över att tvingas betala höga priser om man inte är ute i god tid.

    På Öresundståg ger man de kritiska läsarna rätt.

    – Vi tror att våra resenärer uppskattar den trygghet det är att hela tiden veta vad en biljett kostar på en speciell sträcka, tvärtemot den prispolitik som SJ står för, säger Peyman Sabet, försäljningschef på Skånetrafiken, som är ett av länsbolagen bakom satsningen, i ett pressmeddelande.

    Konkurrensen får dock inte SJ att ändra på sitt prissystem. Företagets egna undersökningar visar att kunderna är nöjda med rörliga priser, med lågprisbiljetter för 95 kronor som släpps tre månader innan avgång.

    – Det är väldigt, väldigt uppskattat av kunderna. Våra kundbetyg blir bara bättre och bättre för varje år i det här avseendet. Det är nog ett fåtal som tycker det är bättre med en stel taxa, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour till SvD.se.

    Jaag tror inte att SJ ska slå sig för bröstet alltför mycket. Det är klart att man är nöjd om man får tag på en billig biljett. Men jag tror ändå att SJ blir tvungna att ändra sitt biljettsystem. Det är alltför oförutsägbart och krångligt. Det får dessutom aldrig vara dyrare att åka tåg än att åka bil.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:03

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.