Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Husägare nekas ersättning efter skalvet
  • Jordskalvet i Skåne den 16 december skadade många hus. I de flesta fall rörde det sig om sprickor i fasaden. Trots att skalvet var kraftigare än den gräns som försäkringsbolagen satt upp, nekas husägarna ersättning, skriver Sydsvenskan och flera andra tidningar.

    Hundratals skånska villaägare nekas ersättning för hus som sprack under jordskalvet i december.

    – Är sprickorna kosmetiska gäller inte villaförsäkringen, säger Ulf Bäckman, informationschef på If till Sydsvenskan.

    Efter skalvet skrev Sydsvenskan och flera andra medier att hemförsäkringen skulle täcka eventuella skador som just sprickor i fasader och murar.

    Skalvet hade varit kraftigare än fyra på Richterskalan, alltså den gräns som försäkringsbolagen gemensamt satt upp för att betala ut ersättningar.

    Vad företrädarna för försäkringsbolagen inte sa var att sprickor bara ersätts om dessa – som det heter i villkoren – avsevärt minskar funktionsdugligheten.

    Sydsvenskan har talat med företrädare för If, Länsförsäkringar och Folksam. Sammantaget har de tagit emot 1 100 skadeanmälningar, huvudsakligen från Skåne.

    Bolagen uppger att de ännu inte undersökt alla skador och heller inte summerat hur många som nekats ersättning, skriver tidningen.

    Om bolagens beslut känns fel finns inte mycket annat att göra än att överklaga. I första hand till respektive bolags kundombudsman, i andra hand till Konsumenternas försäkringsbyrå. I sista hand kan man dra försäkringsbolagen inför rätta, men det kan bli dyrt om man förlorar.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:30

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.