Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyra drycker med tveksam effekt
  • Drycker med näringstillskott är storsäljare i bland annat USA. Man tar en vanlig läskedryck eller ett flaskvatten och häller i en dos vitaminer eller något annat som förknippas med hälsa. På branschspråk kallas produkterna ”functional drinks”, berättar GP i en intressant artikel.

    Nu lanseras denna typ av drycker på bred front i Sverige. Än så länge är försäljningen ganska blygsam. Men tillverkarna tror att den kommer att öka. Tillverkarna vill gärna förknippa produkterna med en sund livsstil, men de är mycket försiktiga med att tala om konkreta effekter. Marknadsföringen är en uppvisning i vaghet.

    – Vi har inga anspråk på nyttighet. Det är ett komplement till en hälsosam kost. Du får det lilla extra i din dryck, säger Hanna Sjöström , varumärkesansvarig för Coca-cola i Sverige som lanserat två läsk med beteckningen ”light plus”, som innehöll B-vitamin respektive extrakt av grönt te.

    Mängden näringstillskott varierar kraftigt mellan dryckerna, från en liten dos B-vitamin till fem-sex olika vitaminer och mineraler. Fanta B’good innehåller gummi arabicum – ett ämne som brukar ingå i halspastiller men som också kan användas för att öka fiberhalten.

    Flera sorter är jämförelsevis rika på socker och kalorier. Mest har Fanta B’good Fruity Vita Kick, som inte skiljer sig mycket från vanlig sötdricka. Ramlösa Balans innehåller 50 kcal per halvliterflaska och Apotekets vitaminvatten 85 kcal. Det är mindre än vanlig läsk men mer än traditionellt mineralvatten som har noll kalorier, skriver GP.

    Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära och en av Sveriges ledande experter på livsmedel, är skeptisk till de nya dryckerna.

    – Jag har svårt att se någon konsumentnytta med dem. Läsk har sin plats vid festliga tillfällen, vitamintabletter har sin plats. Men jag är väldigt kritisk till att man petar in vitaminer i dryck utan att det finns någon mening med det, säger han.

    Enligt Bruce är de B-vitaminer som tillsätts sådana som normalsvensken nästan aldrig har brist på.

    – Om man skulle välja den vitamin som är mest angelägen, istället för den som är billigast och lättast att hantera, skulle det vara D-vitamin.

    Konsumentföreträdare är kritiska till hur functional drinks presenteras. Konsumentföreningen Stockholm har anmält flera produkter till myndigheterna, bland annat Vitamin Defence och Fanta B’good Berry Delight.

    – Vi vill inte stoppa dryckerna som sådana, men vi anser att marknadsföringen har gått för långt, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm till GP.

    Drick vatten och ta en vitamintablett i stället, det är antagligen nyttigare. Och billigare.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:40

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.