Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Det oroar oss i kristider
  • Privatekonomi 18.01.2009

    Fyra av tio svenskar oroar sig för att förlora sina besparingar. Lika många planerar att öka sitt sparande, skriver TT i en artikel.

    Enligt en undersökning som Synovate gjort på Nordeas uppdrag har den finansiella oron ökat svenskarnas oro för den egna ekonomin.

    Det som mest oroar, enligt undersökningen, är stigande energipriser, att förlora besparingarna, stigande bränslekostnader och stigande räntor.

    Längre ned på listan kommer oron för arbetslöshet.

    Undersökningen är dock gjord i november, före Riksbankens dramatiska räntesänkning i december och före den varselvåg vi nu ser dragit i gång på allvar.

    Men många kanske oroar sig i onödan och för att göra sig kvitt sin oro måste man ta kontroll över sin ekonomi och bygga upp ett sparande, anser Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

    – Man kan amortera på sina lån till exempel. Men man bör ändå ha en buffert på en till två månadslöner och sprida sitt sparande.

    Och glädjande nog för en privatekonom är de ungas intresse för att börja spara stort. Det är också de yngsta som visar störst intresse för sin privatekonomi, enligt undersökningen.

    Jämfört med en liknande undersökning som gjordes i mars noterar Nordea att oron för allmänna prisökningar ökat.

    Kvinnor är mer oroliga än män för sin ekonomi men är mer osäkra på vad man kan göra åt det.

    Högst upp på åtgärdslistan på vad de tillfrågade tänker göra för att möta kärvare ekonomiska tider kommer sparandet. Därefter följer att dra ned på lyxkonsumtion, spara på uppvärmningskostnader och el. Men barnens aktiviteter värnar de allra flesta, enligt TT.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 7:16

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.