Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Punkasprejen kan göra däck till bomb
  • Vanlig punkteringssprej, som säljs på mackar runt om i landet, kan förvandla bildäcket till en bomb. Drivgasen i sprejen har samma sprängkraft som trotyl. Efter två dödsolyckor kräver Däckspecialisternas riksförbund ett stopp, läser jag i Ny Teknik.

    De flesta tillverkare använder en blandning av propan och butan som drivgas, det vill säga gasol. I ett slutet kärl kan gasol i en viss blandning med luft få stor sprängkraft.

    – Men bara om proportionerna är de rätta, någonstans mellan 5 och 10 procent gasol. Annars händer ingenting, säger Joakim Häggvall, forskare och riskanalytiker på Foi.

    Den olyckliga bränsleblandningen i ett däck kan uppstå på två sätt. Det ena är att man tidigt upptäcker en pyspunka, och fyller på ett trycksatt däck med punkteringssprej. Det andra motsvarar det troliga scenariot i olyckan: Man blåser upp ett tomt däck med punkteringssprej, men det fortsätter att pysa ut. Sedan trycker man in luft i däcket inför en reparation. Tillför man värme exploderar blandningen.

    Två explosioner har inträffat vid däckverkstäder i Sverige, och det gör att Däckspecialisternas riksförbund DRF nu vill förbjuda punkteringssprejen.

    – Det finns flera risker med att använda punkteringssprej. Dels kan den spik eller det föremål som orsakat punkteringen ligga kvar i däcket och nöta ett hål, som leder till en olycka. Dels kan drivgasen i däcken orsaka en explosion vid en fordonsbrand, eller brand i ett förråd där däck förvaras. Vi har påbörjat en dialog med myndigheterna, säger Anders Karpesjö, vd på DRF till Ny Teknik.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:56

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.