Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Massiv JO-kritik mot Försäkringskassan
 • Försäkringskassan får nu mycket allvarlig kritik från ännu en kontrollmyndighet. Enligt JO har kassan under sin omorganisation åsidosatt förvaltningslagens krav på snabbhet, service och tillgänglighet, skriver DN. SvD har en egen artikel och TT;s artikel om saken finns i flera tidningar.

  Men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tillbakavisar kritiken.

  – Självklart är det beklagligt att det var långa handläggningtider i somras. Men mediebilden är något orättvis. Nu har Försäkringskassan i stället rekordbra siffror, säger Husmark Pehrsson.

  JO tog själv initiativ till utredningen om Försäkringskassan efter rekordmånga klagomål på myndigheten under 2008. Även under mitten av 1990-talet ökade anmälningarna kraftigt, men de har aldrig varit över 600, som förra året. Tidigare i år har även Statskontoret riktat kritik mot Försäkringskassan som efter sin omorganisation inte anses fullfölja sitt förvaltningsrättslisa uppdrag, skriver DN.

  Bilden som JO har fått av att studera de över 600 anmälningarna som har trillat in, är att det har varit ”svårt eller omöjligt för enskilda att komma i kontakt med kassan”. En annan brist är att den försäkrade har haft problem med att få veta namnet på sin handläggare och därmed haft svårt att få besked om hur det går med det egna ärendet, enligt SvD.

  ”Försäkringskassan har i arbetet med omorganisationen uppenbarligen försummat att i tillräcklig utsträckning beakta de förvaltningsrättsliga kraven på ärendehandläggningen. Det är också anmärkningsvärt att Försäkringskassan inte hade bättre beredskap för de problem som en så omfattande omorganisation rimligen kunde väntas medföra. Det är tydligt att Försäkringskassan underskattade svårigheterna vid genomförandet av den nya organisationen.” skriver JO enligt Svenskan.

  Regeringen duckar alltså, trots att de pressat kassan i sin redan utsatta situation. Det vill de naturligtvis inte kännas vid. Men oppositionens kritik klingar falskt, det var den föregående regeringen som initierade Försäkringskassans sparbeting.

  Det är också värt att notera att de som blivit lidande kan begära ersättning eller skadestånd från staten.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:50

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.