Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Försäkringskassan fixar och trixar
 • Massiv kritik har riktats mot Försäkringskassans sena handläggning som orsakar lång väntan på besked och pengar. Nu planerar Försäkringskassan en motattack – väntetiderna ska redovisas på ett nytt sätt, läser jag i DN.

  – Jodå, jag är medveten om att folk kan kalla det för en sorts makeup av siffrorna över vårt resultat.

  Det säger Henrik Mäkinen, controller på Försäkringskassans huvudkontor där man nu internt skissar på hur redovisningen av resultatet ska förändras.

  – Den statistik vi nu visar över handläggningstiderna omfattar bara de svåraste fallen, själva nyanmälningarna. Tar vi med våra löpande ärenden ser resultatet bättre ut, säger Henrik Mäkinen.

  Ett exempel: Föräldrapenningen nådde 86 procent av de sökande i tid i december, det vill säga inom 30 dagar efter att deras ansökan kommit in till Försäkringskassan. I siffror innebar det att cirka 6.000 personer inte fick pengarna i tid. Förseningen beror inte bara på kassans arbete utan också på att ansökningar inte var kompletta eller måste utredas vidare.

  Resultatet 86 procent är under målet på 90 procent. Men det resultatet kan FK nå med råge om de lägger till alla löpande ärenden, alla som har föräldrapenning under lång tid.

  På samma sätt vill Försäkringskassan förändra redovisningen av sjukpenningens handläggningstider. Då skulle decembers resultat strax under 90-målet nå 96 procent, skriver tidningen.

  Jag sätter en peng på att regeringen kommer att acceptera FK:s nya sätt att räkna, i ett försök att minska kritiken mot dem själva.

  Uppdatering: – Försäkringskassans handläggningstider är historiskt korta och enormt mycket bättre än under förra regeringens tid. Det sade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i en riksdagsdebatt på tisdagen, dagen efter att JO kommit med hård kritik mot Försäkringskassan för långsam handläggning, läser jag i Riksdag & Departement.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:13

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.