Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » För mycket godis och läsk till barnen
 • En majoritet av barnen i Stockholm äter godis och dricker läsk för ofta, läser jag i SvD. Det tycker Folktandvården som undersökt femteklassarnas godisvanor. Frätskador är det som ökar mest.

  Regelbunden användning av tandkräm med fluor har förbättrat svenska barns tänder. Fluoren stärker emaljen och gör det svårare att få hål. Men efter att ha undersökt godis, läsk och tandborstvanor bland Stockholms femteklassare ser Folktandvården trots allt orosmoln på himlen.

  Drygt hälften av de 1500 barn som svarat på Folktandvårdens enkät berättar att de äter godis mer än en gång i veckan.

  -Vi vill gärna återinföra lördagsgodis. Socker är beroendeframkallande. Äter man söta saker ofta vill man ha mer och mer. Vi vill att barnen ska se på godis som något festligt, säger Bibi Stenman, folkhälsosamordnare på Folktandvården.

  Hon berättar att frätskador på tänderna ökar bland barn och ungdomar. Här tros den stora boven vara läsk, som är nästan lika vanligt som godis bland femteklassarna, skriver SvD.

  Äntligen kan vi känna oss duktiga. Vi kör stenhårt med lördagsgodis, och ytterst sällan läsk. Det är bara hos mormor det brukar bli godis ofta, men det beror nog på att mormor och hennes sambo själva är riktiga godisråttor.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:25

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.