Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Pensionerna urholkas
  • Pension 04.02.2009

    AMF Pension har som första försäkringsbolag beslutat att återta en del av de pengar som bolagets pensionssparare fått i avkastning. Även andra försäkringsbolag kan tvingas gå samma väg på grund av börsraset, berättar TT.

    Beslutet innebär sänkta pensioner för de sparare hos AMF Pension som redan är pensionärer men påverkar alla cirka 2,5 miljoner kunder hos AMF Pension som sparar i premiebestämd traditionell försäkring.

    – Vi har, i enlighet med vår policy, tyvärr fattat beslutet att sänka med 8 procent. För en genomsnittlig LO-pensionär innebär det här cirka 100-150 kronor mindre i månaden, säger AMF Pensions vd Ingrid Bonde.

    Omkring 350 000 av AMF Pensions sparare är redan pensionerade och kommer alltså att märka av beslutet direkt i plånboken, skriver TT.

    Men det är inte bara de privata pensionspengarna som riskerar att urholkas. Pensionerna kommer att sänkas med närmare fyra procent nästa år, enligt http://konsumenter.se/blogg/?p=2534
    från Försäkringskassan.

    Nu börjar partierna bakom pensionsuppgörelsen att dra öronen åt sig, läser jag i Riksdag & Departement. De fem partierna i pensionsarbetsgruppen (Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna) kom vid ett möte överens om att ge Försäkringskassan i uppdrag att utreda ett annat sätt att räkna fram pensionerna, med ett glidande medelvärde i stället för att upp- eller nedgångar enstaka år ges fullt genomslag, skriver tidningen.

    Själv tror jag att det här är dödsstöten för det senaste pensionssystemet, där marknaden regerar. Vi ska inte vara tvungna att spela på börsen med våra pensionspengar.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 14:10

  • En Kommentar

    • Joakim skriver:

      Tänk om man hade lyssnat på sina äldre och mer erfarna kamrater och bekanta när de i slutet av 1990-talet sa hur illa de tyckte om att leka börshaj med sina pensioner. Men då gick ju börsen i raketfart, och ingen kunde väl tro något annat än att det här skulle gå fantastiskt bra! Sen sprack IT-bubblan och när halva premiepensionen var borta kom insikten och nu är man förbannad, bitter och cynisk för att man blev så fullständigt lurad.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.