Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Varning för dödligt kosttillskott
 • Läkemedelsverket varnar för det örtbaserade kosttillskottet Fortodol som sålts i Sverige sedan 2004. Medlet har visat sig innehålla läkemedelssubstansen nimesulid och misstänks ligga bakom dödsfall och fall av leversvikt i Sverige och Norge. TT har uppmärksammat larmet och artikeln publiceras i flera tidningar.

  Fortodol uppges hjälpa mot ledbesvär, muskelbesvär och huvudvärk.

  ”De som tar Fortodol ska omedelbart sluta. Om man har symtom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hud, bör man kontakta sjukvården för att undersöka sin lever”, skriver Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

  Fortodol innehåller, enligt tillverkaren, gurkmeja och aminosyran fenylalanin. Läkemedelsverket hittade nimesulid i två av nio analyserade burkar. I de EU-länder där nimesulid är godkänt rekommenderas maximalt 30 doser. Fortodol har sålts i förpackningar om 100 kapslar.

  Företaget som säljer Fortodol i Sverige är Hela Pharma AB i Falköping, skriver TT.

  Det här visar på problemen med kosttillskott, eller så kallad hälsokost. Den går inte igenom samma rigorösa kontroll som läkemedel. Man vet aldrig vad man får, speciellt inte om man köper via Internet. Så kallad hälsokost är inte alltid så hälsosam som många tror.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:22

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.