Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » När direktörerna förlorar kontakt med verkligheten
 • Jag undrar om inte förklaringen till finanskrisen är att direktörerna fullständigt förlorat kontakt med den verklighet där vi andra lever. Det kan förklara den bolånekarusell som utlöste finanskrisen och andra exempel.

  Det senaste exemplet är SEB. Bankkoncernen tog bort bonusarna för att tillmötesgå regeringens bonusregler, skriver DN. Detta för att kunna delta i statens olika bankstödsprogram. Men i stället har vd Annika Falkengren och övriga i koncernledningen fått sina fasta löner höjda med 10-25 procent. Mest får Falkengren, mellan 700.000 och 1.750.000 kronor extra, enligt DN.

  Tajmingen är inte den bästa, tycker SvD. Börskursen har havererat, utdelningen är slopad och man ber aktieägarna om 15 miljarder kronor i en nyemission för att rusta sig för kommande kreditförluster i Baltikum.

  – Det handlar om att vi sänker det totala lönepaketet för vår ledningsgrupp. Det vill säga att vi tar bort den rörliga ersättningen men för att något kompensera det höjer vi den fasta delen lite, säger Marcus Wallenberg, styrelseordförande i banken, efter ett långt och ganska snårigt resonemang.

  Varför betraktar ni slopandet av rörlig ersättning som lika med sänkt lön. Det låtar som direktörerna har haft en bonus som fallit ut oavsett hur det gått?

  – Inte alls. Men den rörliga ersättningen har varit en möjlighet för våra ledningspersoner att utöver den fasta ersättningen komplettera sitt totala lönepaket. Den möjligheten kommer att försvinna nu, säger han till SvD.

  Ett liknande resonemang för Wallenberg i en intervju i Svt som återges av Sydsvenskan.

  – Slutsumman blir en sänkning. Vd Annika Falkengren hade fast lön på 7 miljoner kronor och rörlig upp till 12 miljoner. Nu har hon en fast lön på 9 miljoner kronor, berättar Wallenberg, enligt tidningen.

  Jag förstår inte hur de resonerar. Det kanske är därför jag inte är toppdirektör, utan en simpel berättare. Men jag tror fortfarande att de förlorat kontakt med verligheten. Samtidigt läser jag i HD om ett företag som kräver att de anställda ska sänka sina löner.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:44

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.