Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » HUI: Vi handlar trots krisen
  • Trots konjunkturraset klarar sig handeln hyggligt i år och nästa år. Försäljningen av falukorv rusar medan bygg- och elektronikhandeln får det mycket kärvt. Det är TT som berättar om den senaste prognosen från Handelns utredningsinstitut.

    Prognosen andas lite mer optimism jämfört med den dystra bedömningen i december. Förklaringen är att sänkt skatt och allt lägre boräntor får de allra flesta hushåll att fortsätta handla. Nu tror HUI att försäljningen mätt i fasta priser stiger med 0,5 procent i år och med 1,5 procent 2010.

    – Det är framför allt livsmedel som går bra. Vi handlar fortfarande lika mycket mat men väljer allt mer billigare matvaror. Försäljningen av falukorv har ökat med 22 procent de senaste månaderna, säger Jonas Arnberg, analytiker på HUI.

    Förra året steg matpriserna med runt 6 procent och råvarupriserna har fallit tillbaka. Därför har det funnits förhoppningar om sänkta matpriser i år.

    – Kronförsvagningen framför allt mot dollarn innebär att matpriserna kommer att fortsätta öka med 2 procent i år, säger Jonas Arnberg.

    Lågkonjunkturen och den allt högre arbetslösheten pressar kapitaltunga branscher som bygg- och elektronikhandeln. Samma dystra prognos gäller försäljningen av möbler och vitvaruhandeln. Sport- och fritidshandeln står sig starkt i den ekonomiska krisen och försäljningen väntas fortsätta öka rejält i år, skriver TT.

    Jag undrar bara om inte de nya ROT-avdragen kommer att innebära ett lyft för bygghandeln.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:14

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.