Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vab-intyg – ett kraftfullt slag i luften
 • Den nuvarande regeringen inledde sin period med att utse oss till ett folk bestående av fuskare. Krafttag skulle få slut på det ”omfattande” fusket. Ett av dessa tag var att börja kräva intyg från dagis och skola om att barnet inte varit där. Nu har TT tagit del av siffror som visar hur åtgärden fungerat.

  Regeringens nya krav på intyg vid vård av barn har lett till betydligt mer byråkrati och administration hos Försäkringskassan. Men någon effekt på fusket har intyget inte haft, visar kassans egna siffror.

  De visar att det inte skett någon förändring i hur många dagar föräldrarna begär ersättning för sedan intyget infördes.

  Jämför man februari i år med samma månad förra året tog föräldrarna till och med ut lite mer, 2,82 dagar mot 2,73 då.

  – Jag tycker att man ska avskaffa intyget. Det ger inte effekt. Det är en kollektiv bestraffning av alla småbarnsföräldrar för att några fuskar och det kan man hitta andra vägar att komma åt, säger Veronica Palm, Socialdemokraternas talesperson och vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

  Intygskravet har lett till ökad administration hos Försäkringskassan, som helst skulle ha velat ha ett annat kontrollsystem, skriver TT.

  Jag tror att fusket var, och är, betydligt mindre än Försäkringskassan trott. Regeringen bad nämligen kassan, och andra myndigheter, att gissa hur stort fusket var. Några riktiga undersökningar gjordes aldrig. Fort skulle det gå, helt i fort-och-fel-regeringens anda.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:23

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.