Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Besprutade frukter stoppades
  • Jordgubbar, clementiner och paprika. Hittills i år har 23 frukter och grönsaker hamnat på Livsmedelsverkets svarta lista. Orsak: de innehöll för mycket gift. Många köptes in av Ica och Coop, skriver GP.

    Livsmedelsverket kontroller kontinuerligt hur mycket rester av bekämpningsmedel som finns i de frukter och grönsaker som importeras till Sverige. Om halterna överskrider EU:s gränsvärden stoppas partiet.

    Att hamna på den svarta listan betyder i praktiken att varorna i den speciella sändningen stoppas från vidare försäljning och att varje affär som därefter tar in varorna måste anmäla det till Livsmedelsverket så att nya prover kan tas. En vara stannar kvar på svarta listan tills Livsmedelsverket bedömer att risken för att gränsvärdena skall överskridas är borta. Oftast betyder det att prover tas på efterföljande sändningar från samma leverantör, berättar GP. Sammanlagt finns det idag 58 olika sändningar av vegetabiliska livsmedel på svarta listan.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 20:24

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.