Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Våra socialförsäkringar backar i tiden igen – Gästkrönika
 • Det finns få saker som gör mig så upprörd som när regeringen slår på de redan svaga. Ekot har just rapporterat om ännu ett förslag i den riktningen.

  Därför har jag inbjudit min vän Ulrika Hall, som trots sin reumatism arbetar halvtid som webbdesigner, som gästkrönikör. Ulrika är den tuffaste människa jag känner, hon både kan och vill, dessutom tar hon för sig! Här följer hennes krönika:

  En statlig utredning föreslår att aktivitetsersättningen avskaffas för unga funktionshindrade, mellan19 och 30 år. I stället föreslås en ny ersättning, kallad ”sjukersättning till unga” (SU). Till skillnad från idag ska SU bara kunna beviljas som hel ersättning och bara till den som för överskådlig framtid bedöms helt sakna arbetsförmåga. Alla andra hänvisas till Arbetsförmedlingen för åtgärder.

  Jag förstår inte hur de har tänkt? Med det nya förslaget blir det 100 % eller ingenting! Ska vi backa tillbaka igen till det stelbenta system vi hade när jag var ung?

  Jag är svårt drabbad av reumatism, som debuterade när jag var ett och ett halvt år gammal. När jag var 16 år talade min behandlande läkare ”allvar” med mig och sa att ”du måste förstå att det inte är någon idé att du studerar, för du kommer ändå inte att kunna arbeta heltid i så många år”.

  Då kunde man bara arbeta 100 % eller inte alls!

  Jag var ju ung och gav inte upp så lätt. Efter några års studier och hjälp av mina föräldrar lyckades jag skaffa ett arbete och jobbade heltid i nästan 10 år. I dag är jag 48 år och arbetar fortfarande 50 procent, tack vare att systemet ändrades samtidigt som jag blev sämre.

  Jag både kan och vill jobba, men min sjukdom hindrar mig från att arbeta heltid. Vad kan Arbetsförmedlingen göra åt det?

  Jag kan inte försörja mig på ett halvtidsjobb – vem kan det? Om jag tvingas arbeta heltid blir jag snabbt mycket sjuk och behöver antagligen sjukhusvård, och heltidssjukskrivning. Blir jag utförsäkrad återstår bara socialbidrag. Då är det väl bättre med ett stöd för att kunna arbeta halvtid i många år?

  Visst finns det brister i dagens system med aktivitetsersättning. Det behövs till exempel bättre utredningar om vad olika personer verkligen behöver för att kunna bli bättre. Men det största problemet är fortfarande att systemet är så fyrkantigt, och det försöker man lösa genom att göra det ännu mer fyrkantigt.

  Idag kan man få 25, 50, 75 eller 100 procents aktivitetsersättning.
  Med det nya förslaget blir det 100 procent eller ingenting!

  Varför inte gå andra vägen och göra fördelningen mellan arbetstid och stöd ännu mer flexibel?

  Se till att alla får bättre möjligheter att arbeta efter sin egen förmåga. Gör det enkelt för alla att komma ut i arbetslivet genom att utse en huvudansvarig kontaktperson som samordnar all hjälp som behövs från olika myndigheter.

  Arbete ger självkänsla och delaktighet i ett socialt sammanhang vilket gör att du mår bättre! I slutändan sparar det pengar för oss som är sjuka, och samhället!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:39

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.