Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KO vill förbjuda förvalda tilläggstjänster på nätet
  • När du handlar en resa på Internet måste du ibland själv välja bort vissa tilläggstjänster. Om du missar detta kan du tvingas köpa tjänster du kanske inte vill ha. Nu vill KO att Marknadsdomstolen förbjuder säljmetoden. Det skriver KoV i ett pressmeddelande.

    Hos nätresebyrån Mr Jet har konsumenter kunnat köpa olika typer av tilläggstjänster samtidigt som de beställer en resa, till exempel avbeställningsskydd och servicepaket. Men även om konsumenterna inte har velat köpa tilläggstjänsterna har risken varit stor att de ändå har tvingats att göra det. Tjänsterna var nämligen redan förvalda när de gick igenom bokningsprocessen på webbplatsen.

    Konsumentombudsmannen, KO, menar att detta är så kallad negativ säljmetod eller avtalsbindning. Det vill säga att konsumenten binds av ett köp trots att han eller hon är passiv.

    Frågan är viktig eftersom en fällande dom kan bli vägledande. Det innebär att även andra bolag som säljer varor och tjänster på Internet tvingas följa den.

    – Om säljmetoden accepteras kommer många konsumenter att köpa produkter de inte vill ha. Det innebär också att konsumenter måste vara väldigt uppmärksamma när de handlar på Internet så att de inte ingår avtal av misstag. Därför är det viktigt att säljmetoden förbjuds, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman.

    Andra bloggar om: , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:08

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.