Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Strid om pensionsprognoser
 • Pension, Politik 23.04.2009

  En strid om pensionsprognoser har blossat upp mellan Folksam och Försäkringskassan.

  Upprinnelsen var en ny rapport där Folksam menade att Försäkringskassans pensionsprognos var alltför optimistisk. Den allmänna pensionen för personer födda år 1940 är endast 59 procent av lönen – inte 65-68 procent som förutspåtts. Folksams uppgifter gav upphov till en DN-artikel som sedan refererades av TT.

  Försäkringskassan tycker å sin sida att Folksam skräms i onödan, berättar DN. Båda får fram ungefär samma siffror i kronor, men presenterar resultaten olika.

  Folksam räknar med inkomster över 31 800 kronor per månad, vilket är taket för vad man tjänar in pensionsrätter på.

  – Folksam oroar folk i onödan, det är olyckligt, säger Annika Sundén, pensionschef på Försäkringskassan.

  I rapporten lyfter Folksam fram att de som är födda på 60-talet och senare måste räkna med att få en betydligt lägre andel av sin slutlön i pension än vad tidigare årskullar kunnat göra, skriver tidningen.

  Det är en slutsats som Försäkringskassan delar och också brukar lyfta fram. Båda är också rörande överens om att tjänstepensioner är viktiga, skriver tidningen.

  Själv tycker jag att det är dags att riva upp den nuvarande pensionsuppgörelsen, som gjordes mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. Trots skitsnack om stabilitet och liknande var syftet ett enda, att minska statens kostnader. Dessutom används våra pensionspengar numera för att spela på börsen, vilket gjort att pensionärerna får en sänkning framöver. Det är dags att göra ett bättre pensionssystem!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:57

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.