Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Gränsdragningsproblem för hushållsnära tjänster
 • Privatekonomi, Skatter 27.08.2007

  Intresset för att köpa hushållsnära tjänster är stort över hela landet. Men gränsdragningsfrågan, vilka tjänster som är avdragsgilla, ställer till problem för Skatteverket som överhopas av frågor från både företag och allmänheten, skriver UNT i en artikel.

  Lagen om avdragsrätt för hushållsnära tjänster är luddigt skriven. Det är Skatteverket som sköter tillämpningen av den nya lagen och ska avgöra vad som är avdragsgillt och inte. Det var väntat att gränsdragningsproblem skulle uppstå, men inte att så många skulle höra av sig med nya oväntade förslag.

  – Nej, kreativiteten tycks inte veta några gränser. Det dyker hela tiden upp nya saker, som vedhuggning eller putsning av kristallkronor. Eller att plocka mördarsniglar. Visserligen brukar alla nya lagar ha tillämpningsproblem, men det här är något extra. Det säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket till UNT.

  Skattereduktionen för hushållsnära tjänster är 50 procent upp till 50 000 kronor (25 000 kronor för 2007). Arbetskostnaden måste uppgå till minst 1 000 kronor.

  Skattereduktion ges bland annat för städning, vård av kläder, barnpassning eller matlagning i bostad, hämtning på skola/förskola/fritis och snöskottning. Skattereduktion ges bland annat inte för privatlärare, avloppsrensning, arbete som utförs av hemtjänsten eller arbete som utförs av närstående person eller företag, framgår av UNT:s artikel.

  Åter igen verkar regeringen alltså ha haft bråttom, hellre fort än rätt. Det kanske är lönt att kolla med Skatteverket innan någon utför det som du tror är en hushållsnära tjänst.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 9:16

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.