Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyrare mat med svag krona
  • Försvagningen av kronan har lett till att leverantörer och butiker höjer priserna på en del produkter. De produkter som höjs mest blir upp emot 20 procent dyrare. Pastan blir dyrare på grund av höjda spannmålspriser, enligt Lantmännen. Det berättar Ekot.

    – De produkter vi importerar har blivit dyrare i svenska kronor och i och med det så finns behov av att höja priserna, säger Per Strömberg, vd på Lantmännen.

    En del av varorna som rullar på bandet i matbutiken blir nu alltså dyrare. Sedan i höstas har den svenska kronan försvagats kraftigt och att importera varor i till exempel euro kostar mer. För Lantmännen handlar det om ett par olika kategorier av varor, säger Per Strömberg.

    Konsumentpriserna på många livsmedel har de senaste åren stigit kraftigt. Bröd, spannmålsprodukter och mejeriprodukter har till exempel blivit rejält dyrare. Sedan 2006 har till exempel priset på frukt gått upp med 27 procent.

    Kronans försvagning den senaste tiden har gjort att flera leverantörer under våren förhandlat med de fyra största kedjorna, Ica, Coop, Axfood och Bergendahls om ytterligare prishöjningar, enligt Ekot.

    Uppdatering: Även TT refererar Ekots inslag.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:18

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.