Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Var tredje klarar inte större oförutsedd utgift
  • Privatekonomi 21.05.2009

    Drygt en tredjedel, 35 procent av svenskarna, säger att det är svårt eller omöjligt för dem att klara en oförutsedd utgift på 30000 kronor som ska betalas inom en månad, läser jag i DN.

    Det visar SEB:s årliga Välfärdsbarometer som undersöker synen på privatekonomi och välfärdsfrågor.

    Årets siffra är en uppgång jämfört med 2008 då andelen var 28 procent.

    – Det är i och för sig inte överraskande att de ekonomiska marginalerna krymper när arbetslösheten stiger och värdet på finansiella tillgångar har fallit, säger Jens Magnusson , välfärdsekonom på SEB.

    – Ändå är det olyckligt att så många saknar en ekonomisk buffert, och att inte ha kontroll över den egna ekonomiska situationen ökar känslan av otrygghet.

    Han uppmanar dem som kan dra nytta av skatte- och räntesänkningar att prioritera sparande till en ekonomisk buffert, enligt DN.

    Den ekonomiska krisen, med ökande arbetslöshet, spelar säkert in. Men det är också så att de ekonomiska klyftorna i samhället har ökat, allt sedan mitten av 1990-talet. Exempelvis ligger taket i a-kassan kvar på 2002 års nivå, vilket innebär att få arbetslösa får 80 procent av den tidigare lönen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:21

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.