Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Blir du fet av frukt?
 • Frukt gör dig fet, hävdade Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk rådgivare vid Västra Götalandsregionen, i en debattartikel i DN.

  Fruktos, som det finns massor av i frukt, skapar bukfetma och ger insulinresistens, som är ett förstadium till diabetes. Det visar en ny vetenskaplig studie. Vi har ju alla under årtionden fått lära oss hur nyttigt det är med frukt. Efter denna studie går det knappast att hävda att det skulle vara så oerhört nyttigt, skriver han.

  Hans resonemang tillbakavisas av företrädare för Livsmedelsverket, i artiklar i DN och SvD.

  Studien han hänvisar till är publicerad i Journal of Clinical Investigation. Men i studien handlar det om koncentrerade halter av fruktos i söta drycker.

  – De har fått i sig fruktos motsvarande 25 procent av sitt dagliga energiintag vilket skulle motsvara 25 äpplen eller 28 bananer, säger Ulf Bohman, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning till DN.

  – Frukt har mycket annat i sig också, som fiberinnehållet, som också har en påverkan på insulinnivån. Dessutom innehåller frukt vitaminer och mineraler, säger Bohman till SvD.

  Vad som möjligtvis skulle kunna påverka är vår ovana att äta frukt som mellanmål. Näringsexperter som jag talat med hävdar att vuxna människor inte ska äta mellanmål. Vi ska fortsätta äta frukt, men i samband med måltiderna.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:19

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.