Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Den danska grisindustrin
 • Ekot har dragit igång en granskning av den danska grisindustrin, och hittills har fokus legat på uppfödningen.

  Vi har fått skrämmande interiörer från uppfödningen. Till exempel hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv, berättar Ekot. Buren är så trång att de inte kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Det får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga.

  Uppemot 90 procent lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på. Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader. Halm är ett fanskap säger en bonde.

  Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna. Bönderna och transportörerna slår grisarna med hårda plaströr så de får skador långt in i musklerna. Slagen ska få grisarna att gå fortare in i lastbilarna på väg till slakt. Då blir transporterna billigare. Det här var tidigare ett nästan okänt fenomen men när priserna pressas på fläskköttet tar allt fler till käpparna, enligt Ekot.

  En stor del av problemet verkar vara de danska grisböndernas inställning till djurhållning. Torben Poulsen är ordförande för Danmarks svinproducenter. Han ser inga problem med den danska djuromsorgen.

  -Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Poulsen till Ekot.

  – Det är en ett marknadsföringsproblem, säger han om att var femte sugga lider av bogsår.

  De svenska inköparna verkar vara pinsamt omedvetna. Ekots granskning av grishanteringen på danska gårdar upprör landets stora livsmedelskedjor. Ica, Coop och Axfood importerar alla fläskkött från Danmark, främst fläskfilé och benfri kotlett, och närmare en tredjedel av det sålda köttet är danskt.

  ICA, Coop och Axfood har alla inplanerade möten med leverantören imorgon och enligt Johanna Stiernstedt, kvalitetsansvarig vid Ica, har bilden av den danska produktionen varit god hittills.

  – Den har varit så god som vi har kunnat acceptera. Den svenska har varit bäst, men Danmark har kommit längst av våra europeiska grannar, säger Johanna Stiernstedt på Ica till Ekot.

  Men det är just konsumenter och inköpare som kan ändra de förhållanden som råder för djuren. De stora brittiska matvarukedjorna har i flera år redan ställt hårdare krav på djuromsorgen för de danska grisarna och nu föds det upp särskilda UK-grisar i Danmark.

  SvD följer upp Ekots granskning. I en artikel uppmärksammas de svenska företagens reaktion. I en annan artikel sätter SvD frågetecken även för grisuppfödningen i Sverige. Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör i Malmö, varnar för att det finns ett rejält glapp mellan lagar och verklighet även i Sverige. Även om medelgrisen har det betydligt bättre.

  – Det är ju välkänt i näringen att många svenska uppfödare lägger på för lite strö, men man väljer att blunda trots att kraven inte efterlevs. Näringen behöver ta sitt ansvar, annars blir det ett hyckleri där handeln och kunderna luras och där djuren får betala, säger han till SvD.

  TT sammanfattar Ekots avslöjande och Sydsvenskan har ett videoinslag från Ekot.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:38

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.