Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Den danska grisindustrin 2
 • Ingen av de tre stora livsmedelskedjorna, Ica, Coop eller Axfood, ser efter sina möten med den danska leverantören Danish Crown och branschorganisationen Danish Meat Association någon anledning att ändra sina inköp av griskött från Danmark, rapporterar Ekot. Även SvD har en artikel om saken.

  Leverantören Danish Crown förklarade under mötena att fallen med för täta besättningar, som Ekot rapporterat om, bara förekommer på enstaka gårdar. Leverantören ska också granska förhållandena på de svingårdar som beskrivits i mediernas rapportering.

  I nästa vecka besöker Axfood danska gårdar och slakterier för att på egen hand bilda sig en uppfattning om situationen för grisarna. Senare ska även Coop och Ica göra samma sak, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica till Ekot.

  Ekot fortsätter sin granskning. Allt fler danska grisar transporteras långa sträckor till Tyskland för att slaktas där. För grisarna innebär det en större risk att skadas på vägen. Det färdigstyckade köttet säljs sedan till bland annat Sverige.

  Förra året transporterades över fem miljoner levande grisar till Tyskland. Nu betalar tyskarna 15 till 20 procent mer för grisarna än danskarna så i år ser det ut att bli ännu fler.

  Bara i mars transporterades 734 tusen levande grisar ut ur landet. Transporterna blir långa och de senaste åren har en rad skandaler avslöjats. Det handlar om överlastning och för långa restider. I en av bonden Peder Andersen transporter till Tyskland dog närmare 100 grisar. Fallet blev uppmärksammat i dansk tv, skriver Ekot.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:42

 • En Kommentar

  • Anders skriver:

   Det enda vettiga är att sluta äta kött, det är dessutom bra för hälsan och miljön .

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.