Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ekogrisar både friskare och sjukare
 • När debatten om de danska grisarna är i full gång höjs röster för att ekologiskt uppfödda grisar skulle må bättre. Men när det gäller hälsa är ekogrisar både bättre och sämre, berättar TT.

  Ekogrisar har färre fall av svansskada och lunginflammation än de konventionellt uppfödda grisarna. Men antalet sjukdomsanmärkningar vid slakt ligger ändå klart högre för ekogrisar.

  Maria Alarik, rådgivare för ekologisk grisuppfödning inom Hushållningssällskapet i Uppland, säger till TT att det som främst drabbar ekogrisar är leverskador orsakade av spolmask och ledskador. I båda fallen beror problemen på att djuren vistas utomhus.

  Maria Alarik ser allvarligast på ledskadorna till följd av bakterier som finns i jorden och i jordig halm. Det går dock att vaccinera mot infektionen. Mot spolmask kan avmaskning sättas in.
  På sikt menar hon att ekologisk grisuppfödning kan ge friskare grisar än konventionell uppfödning. Anledningen är att djuren får större ytor och kan ute längre tid, skriver TT.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:19

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.